Home » Blog » Terug naar school met deze 4 tips

Terug naar school met deze 4 tips

Waar je kinderen nog volop genieten van hun vrijheid tijdens de zomervakantie, bereid jij ze al langzaam voor op het begin van school. De kinderen moeten weer in het ritme komen en zich iedere ochtend klaarmaken om naar school te gaan. Dat kan probleemloos verlopen, tenzij je kinderen wat moeite hebben om zich aan het nieuwe ritme aan te passen. Daarom is het handig om hier goed mee om te gaan en je kinderen te betrekken in de voorbereidingen. Lees daarvoor de tips in deze blog. Belangrijkste tip: hebben je kinderen er nog niet zoveel zin in, benadruk dan vooral de positieve en leuke dingen die aan school verbonden zijn.

Schoolspullen kopen

Een nieuw schooljaar betekent nieuwe schoolspullen. Althans, het is belangrijk hier tijd voor te nemen en te bekijken wat de kinderen nodig hebben. Zijn de vorige schooltassen versleten, dan wordt het tijd voor een nieuwe en flitsende tas. Bepaal daarnaast wat de kinderen nog meer nodig hebben aan nieuwe schriften, etuis en pennen. Je kunt van tevoren een lijstje maken met benodigdheden, zodat je niets vergeet. Nog handiger is om dit al in het vorige schooljaar te doen. Op dat moment weet je wat de kinderen gebruiken en wat aan vervanging toe is.

Boeken kaften

Gaan de oudere kinderen naar de middelbare school? Hoewel veel theorie op de laptop of e-reader verkrijgbaar is, zullen de kinderen nog steeds iedere dag een hele stapel boeken mee moeten nemen. Een vast onderdeel van de voorbereidingen op school is dat de boeken gekaft worden. De boeken zijn immers eigendom van de school en moeten aan het eind van het jaar weer in goede staat worden ingeleverd. Maak de kinderen dus klaar om hun boeken te kaften met een leuke print. Bepaal bovendien of de rugzak groot en sterk genoeg is om alle boeken te kunnen dragen.

Terug naar dagelijks ritme

Met name voor kleine kinderen kan het behoorlijk schakelen zijn om van vrije dagen weer naar het strakke ritme van school te gaan. Waar ze in de vakantie meer vrijheden genoten -denk aan soepeler bedtijden en in pyjama’s spelen- zijn ze nu weer overgeleverd aan de regels die tijdens school gelden. Om je kinderen daarbij te helpen, is het raadzaam hier open over te praten en goed uit te leggen wat straks weer de bedoeling is. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan en weten ze wat er van ze verwacht wordt.

Rooster voorbereiden

Deel van de vorige tip is dat je samen met de kinderen het nieuwe rooster doorneemt. Voor de jongsten zal het neerkomen op vaste tijdstippen die iedere dag gelijk aan elkaar zijn. Heb je oudere kinderen met wisselende roosters, dan is het raadzaam om de tijden van tevoren te bespreken. Zo weten de kinderen waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Om het ze gemakkelijker te maken, zet je het rooster op papier en hang je dat op een prominente plek in huis op.